Deși trăim într-o lume profund digitalizată, riscurile de a folosi mecanisme electronice de realizare a plăților persistă, mai ales când hackerii sunt cei care dau lovitura. Au existat deja în trecut numeroase cazuri când aceștia loveau chiar și în sistemele performant protejate ale băncilor comerciale sau de stat. Care sunt măsurile de protecție pe care le poți folosi atunci când utilizezi diferite platforme pentru plăți online? Am determinat câteva mecanisme care te-ar putea ajuta să îți știi banii în siguranță.
1.Instalează un internet banking pentru a verifica cardurile bancare
În cazul în care portofelul electronic este suplinit de pe un card bancar, asigură-te că ai instalată o aplicație de internet banking, care ți-ar permite să moderezi transferurile și să verifici soldul contului, iar dacă cu un anume card bancar ai o surpriză neplăcută, aplicația îți va permite să iei rapid legătura cu banca emitentă.
2.Nu fă achitări pe site-uri dubioase
Atunci când decizi să faci plăți online, asigură-te că acțiunea se realizează pe un site de încredere. De obicei, un astfel de site are măsuri de protecție, de autentificare integrate, nu abundă în publicitate și nu te aruncă pe alte câteva zeci de site-uri terțe. Nu te grăbi să introduci datele portofelului virtual și să achiți, dacă site-ul se încarcă foarte încet, îți apar tot felul de mesaje clone și pagina răspunde dificil comenzilor.
3. Fă achitări pe site-uri certificate
Se recomandă achitarea online pe site-uri internaționale, doar dacă pe ele figurează inscripția „Verified by Visa” sau „MasterCard SecureCode”, aceste mențiuni certifică siguranța utilizării instrumentelor de achitare online, dar și prezența standardelor PCI DDS și a tehnologiei 3-D Secure.
4. Folosește portofelul virtual pentru categorii speciale de achitări
Dacă nu te simți în apele tale, achitând produse sau servicii internaționale cu carduri bancare moldovenești, atunci cu siguranță un portofel electronic te scapă de griji. Poți vira rapid doar suma de bani cerută, respectând protocolul site-ului ales. În acest fel, nu îți mai faci griji pentru cardurile tale bancare sau pentru toate sumele depuse pe ele.
5. Achită de pe un smartphone securizat
Avantajul portofelului virtual e că acesta trebuie conectat cu un device sigur, pe care funcționează un sistem antivirus. Acesta trebuie să aibă instalat un antivirus bun, care să reziste în fața oricăror pericole virtuale.
Alegerea unui portofel virtual față de unul fizic ține de câțiva factori importanți:
-
Comoditate - ai toate instrumentele de plată într-un singur loc;
-
Securizare în doi pași (PIN + amprentă);
-
Monitorizarea plăților și a finanțelor, fără să mai păstrezi zeci de cecuri și bonuri.
6. Ce trebuie să faci pentru a preveni cazuri de fraudă atunci când utilizezi cardul de plată Paynet?
1. Păstrează cardul în condiții ce ar exclode deteriorarea, pierderea sau furtul acestuia
2. Memorează și păstrează în secret codul PIN. Nu transmite nimănui. Să știi că oricînd poți schimba codul PIN în aplicația Paynet pentru maximă Securitate
3. Atunci când introduci PIN-ul pentru a confirma o plată, asigură-te că nu este văzut sau identificat de alte persoane
4. Atunci cănd retragi bani, NU UITA să preiai cardul din ATM, mijloacele bănești și chitanța, dupa fiecare tranzacție efectuată
5. Urmează și respectă cu atenție instrucțiunile afișate pe ecranul ATM-ului (bancomat)
6. Orice solicitare pentru a efectua operațiuni de plată la comercianți/magazine se efectuează doar prin prezența deținătorului cardului. Cardul nu se transmite altor persoane!
7. Solicită chitanța/dovada de plată și verifică cu atenție informația afisată (data tranzacției, nume/prenume/suma tranzacției)
8. Nu oferi informații confidențiale prin telefon sau alte modalitați de comunicare
9. Atunci când o tranzacție a eșuat, verifică bilanțul contului în aplicația Paynet
10. Păstrează toate chitanțele/dovezile de plată, și verifică acestea în istoricul plăților efectuate/extras de cont în aplicația Paynet
11. Dacă ai pierdut cardul, loghează-te în aplicația Paynet și în categoria Cardurile mele /PIN și Securitate: Alege blocare card, pentru a bloca cardul, sau închide card, pentru a închide definitiv cardul Paynet.
12. La necesitate, contactează serviciul suport Paynet, care este disponibil 24/7, la numarul de telefon: (+373) 78 999 998. Numărul de contact este afișat și versoul cardului Paynet Mastercard.
Ai întrebări? Te consultăm oricând!
Contactează-ne la numărul de telefon, Skype, Viber sau WhatsApp: (+373) 68 425 125. Scrie-ne pe Facebook sau Instagram.